Curriculum Vitae.
Geboortedatum: 3 november 1965.
Opleiding: - Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Faculteit WOC, Product Ontwerp en Constructie, 1984/1990. - Begin 1987, stage van 3 maanden bij DAF Trucks, Research & Development. Meten rendement van achteras vrachtwagen. Tijdens deze stage, met collega student, is de proefstand eigenhandig aangepast. - Afstuderen in 1989 bij DAF Trucks, Fabricage Voorbereiding. Haalbaarheidsonderzoek van HARDNABEWERKEN van tandwielen. Aanvullend is het gedrag van de tandwieloverbrenging gesimuleerd met een dynamisch rekenmodel.
Cursussen: Autocad, Genius, Mechanical Desktop, ANSYS, SOLIDWORKS. Ervaring met: LMS, GEOPAK, PASCAL, FORTRAN, TUTSIM, IDEAS, TDAS, MATHCAD.
Werkervaring (beknopt): - Smith’s Chewing Sweets, begin 1990. Montage en onderhoud. - Technische Universiteit Eindhoven, mei 1990 t/m december 1991. Technische ondersteuning bij promotie onderzoek. - DAF Trucks, R&D, 1992 en begin 1993. Metingen aan voertuigen en levensduurbeproevingen. - Machinefabriek August Bierens & Zn., 1993 en 1994. Groepsleider Technische Zaken. Ontwikkeling nieuwe serie boegschroeven. - VEKOMA Manufacturing, eind 1994 tot eind 2001. Ontwerp en berekening achtbaantreinen. Conceptontwerp en haalbaarheidsstudie van attracties. - KumbaK-Coasters, eind 2001 tot heden. Opzetten van ontwerpafdeling achtbaantreinen. Conceptstudie lanceerinrichting.
Werkervaring (gedetailleerd): - Smith’s Chewing Sweets. Gedurende 2 maanden montage en onderhoudswerk als overbrugging tot werk bij TUE.
- Technische Universiteit Eindhoven. Voor het promotieonderzoek: “Design tools for low noise gear transmissions” is een methode ontwikkeld om de geluidproductie van tandwielkasten te berekenen.
De methode is gebaseerd op een groot aantal rekenmodellen. Deze theoretische rekenmodellen heb ik met proeven en metingen getoetst aan de praktijk. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van modale analyses en diverse modellen van tandwielkasten. De gehele methode om de geluidproductie te berekenen is door mij gecontroleerd en aangevuld. Voor de uiteindelijke toetsing van de gehele methode van berekenen is een proefstand ontwikkeld. Deze proefstand bevindt zich in een zogenaamde “dode kamer”, de aandrijving en regeling bevindt zich in een separate ruimte. Met deze proefstand is de geluidproductie gemeten van tandwielkasten met verschillende vertandingen onder een brede range van gebruiksomstandigheden.
- DAF Trucks, Research and Development. Beproevings- en meettechnicus, gedetacheerd via ACE. De nadruk van de werkzaamheden lag bij voertuigmetingen op de weg of de proefbaan. De meetresultaten dienen na verwerking en analyse als uitgangspunt voor het ontwerp of als input voor beproeving op vermoeiing. Het traject voorbereiden, uitvoeren en analyseren van voertuigmetingen is een aantal malen doorlopen. Daarnaast zijn beproevingen op levensduur en praktische tests met voertuigen door mij voorbereid. Het dienstverband is beëindigd door het faillissement van DAF.
- Machinefabriek August Bierens & Zonen. Dagelijkse leiding over de technische afdeling. In deze periode heeft het gehele bedrijf een reorganisatie doorgevoerd om de efficiency te verbeteren en als voorbereiding op ISO 9001. Om de Quality Assurance op niveau te brengen is een 3D-meetmachine van MITUTOYO geïmplementeerd. Binnen de technische afdeling is een verbeterd ontwerp gemaakt voor de productenrange boegschroeven en scheepsaandrijvingen. In samenwerking met de werkplaats zijn tandwielkasten geïnspecteerd om tot een economische revisie te komen, onder andere hoofdaandrijving havenkranen en walsinrichtingen voor Hoogovens
- VEKOMA Manufacturing Bij VEKOMA zijn een groot aantal verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Gestart met sterkteberekeningen aan achtbaantreinen. De volledige sterkteberekening voor de trein van bijvoorbeeld Space Mountain DisneylandParis is door mij verzorgd inclusief de berekeningen op vermoeiing.
Voor meermaals gebruikte constructies en mechanismen zijn berekeningsmethoden vastgelegd en waar zinvol gestandaardiseerd. Deze berekeningsmethoden en analyses zijn vervolgens geïmplementeerd in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwerpproces. Als aanvulling op conventionele berekeningsmethoden is de FEM-analyse geïntroduceerd. De FEM-analyse is uiteindelijk ook geïmplementeerd in het ontwerpproces. Veel aandacht is besteed aan verbeteren van de maakbaarheid van treinen, vereenvoudigen van de montage, reductie van onderhoud en verbeteren van inspectiemogelijkheden. Hierbij is veelvuldig gebruik gemaakt van FMEA. Uitgangspunt bij deze verbeteringen zijn de strenge eisen van TüV, getracht is comfortabel binnen de eisen van TüV te blijven. Hierbij zijn bijvoorbeeld complexe lassamenstellingen omgezet in freesdelen uit vol materiaal en is een bestaand remsysteem opnieuw ontworpen. Dit remsysteem had na het redesign een factor 5 grotere standtijd met een evenredige reductie van onderhoudskosten.
Een goed voorbeeld van toepassing nieuwe technieken is lanceren van een achtbaantrein met LSM-technologie. Het uiteindelijke
|